2018-12-29

Programok

Bokodi-tó, az úszó horgászfalu

A vízen lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó, melynek partján az utóbbi évtizedekben kiépített ún. úszó falu csodájára jár a fél világ. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

 A Bokodi-tó megközelítése, látogatása

A Bokodi-tó megközelítése korántsem egyszerű feladat, csak meglehetősen rossz állapotú földutakon juthatunk a part közelébe. A legkönnyebben elérhető partszakasz, talán az egyik leglátványosabb stégekkel felszerelt is. A tó északkeleti részén fekszik, Oroszlányból a Dózsa György utcán vagy a Kecskédi útról kell lehajtani, pont a nagy kanyarban. Tovább egyenesen megyünk a keskeny betonúton a galambosi üdülőtelep felé, az út pár km után beletorkollik egy, a partot követő földes útba. Itt van néhány hely, ahol letehetjük az autót. Pár lépésre már látjuk is a tóparti házikókat.

A tó túlpartján fekvő festői házcsoportot Bokod irányából érhetjük el, a falu szélén futó környei országútról indul a tó irányába a hepe-hupás földút. A Bokod és Oroszlány közti műútról tudunk a tó déli partján lévő házcsoporthoz menni egy ugyancsak rossz minőségű, keréktörő szekérúton.

Látogatásunkkor legyünk nagyon diszkrétek, vegyük figyelembe, hogy a horgászok nyugalmat szeretnének, a tulajdonosok privát szféráját mindenképpen tartsuk tiszteletben. Ne menjünk oda, ahová tiltó táblát szereltek fel, ne hangoskodjunk, és főleg ne szemeteljünk!

 

Gánti körtúra

Marsbéli vörös táj és afrikai szavanna hangulat

A Vértes hegység egyik legkülönlegesebb tájára visz Gántról induló gyalogtúránk. A falutól délre nyúló hangulatos dombvidék egykori bauxit külfejtéseinek bizarr, sci-fi filmekbe illő, vörös vidékének felfedezése után a Gém-hegy páratlanul szép, afrikai szavannákra emlékeztető tisztásán keresztül jutunk vissza a szép fekvésű faluba.

A túra hossza: 12,5 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 210 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Könnyű kirándulás végig jól jelzett turistautakon, ösvényeken, enyhe emelkedőkkel és lejtőkkel.

Útvonal: Gánt – bauxit külfejtés – Sasfészek – Német János-völgy – Öreg-hegy – Gém-hegy – Gém-tisztás – Gánt

Kiindulási pont: Gánt, faluközpont, a Vértes Vendéglő (Mary néni vendéglője) előtt, illetve az élelmiszerboltnál az út mellett több parkolóhely.

 

Gánt, Bauxitföldtani Park

Mars Expedíció a Vértesben

Az egykori bauxitbánya külszíni fejtése igazi marsbéli táj a Vértes hegységben, Gánt határában. Az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Park kihagyhatatlan látnivaló. Informatív tanösvény kalauzolja végig a területen a látogatókat.

A gánti szabadtéri geológiai múzeum fantasztikus hely, geológiában teljesen járatlan látogatók számára is maradandó élmény a hullámzó vörös lankákon sétálgatni, a számtalan, izgalmas fotótémában bővelkedő hatalmas katlanban kalandozni.

A tanösvény

A 13 állomásból álló tanösvény egy kellemes sétával 1-1,5 óra alatt végigjárható, az év minden napján szabadon látogatható. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, megtudhatjuk, hogyan jött létre a gánti bauxittelep, milyen ásványok találhatók a telepen, és olyan szép magyar szavakat is megtanulhatunk, mint pl. a fekübörc.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Autóval Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re, az út jobb oldalán találjuk az ingyenes parkolót. Onnan indul a tanösvény is.

Nyitva: Tanösvény: egész évben szabadon látogatható

Múzeum: ápr. – okt.: K – V: 10-18.

Belépődíj: Múzeum: 400 Ft, diák/nyugd.: 200 Ft.

 

Csákberény, Csókakő körtúra

Parádés panoráma, szavannaszerű pusztaság, középkori várrom, mély szurdokok

Kilátásban gazdag körtúra Csákberényből a Vértes meredek, fehér mészkősziklákkal tarkított kopár délkeleti peremén át a csókakői vár impozáns romjaihoz, majd vadregényes erdei szurdokokon át vissza a faluba.

A túra hossza: 15,2 km

A túra időtartama: 4,5 óra

Szintkülönbség: 420 m fel, ugyanannyi le

Útvonal: Csákberény – Kopasz-hegy – Alsó-cservágás – Aranyhegyi-szőlők – Csókakői vár – Buhin-völgy – Felső-cservágás – Gémförtés-völgy – Csákberény

Jelzések: Z+K+ – Z+ – Z∆ – Z+ – Z∆ – Z+ – ZZ+ – K∆ – K+ – K – KL – Z – ZZ+ – Z.

Kiindulási pont: Csákberény. A falu busszal is megközelíthető Mór irányából.

 

Tata, Öregvár

Romantikus vízi vár

Tata jelképe és legjelentősebb műemléke az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejére esett.

Az épület eredetileg nem védelmi célokra, hanem birtokközpontnak, nyaralónak, vadászkastélynak készült. A várkastélyon nyoma van mind a gótika, reneszánsz, barokk és a romantika stílusjegyeinek is.

A vár története

A XIV.-XV. század fordulóján Zsigmond király építtette a várkastélyt, az Által-ér vizének felduzzasztásával pedig kialakította az Öreg-tavat. Később Mátyás király reneszánsz szellemben átalakíttatta és bővíttette, csinosította tovább. A vár ekkor élte fénykorát, európai eseményeknek adott otthont, a kor humanistáinak gyülekezőhelye volt. Mátyás király kedvenc pihenőhelye lett Tata, a gerecsei vadászatok alkalmával szívesen időzött falai között.

Cím:

2890 Tata, Váralja utca 1-3.

Nyitva tartás:

K – V: 09.00-17.00.

Belépődíjak:

Felnőtt: 800 Ft

Kedvezményes: 400 Ft

Telefonszám:

(34) 381 251

 

Tata, Angolpark, Cseke-tó

Romantikus angolpark a vizek városában

Tata, a vizek városa, nem véletlen e hangzatos cím, a mindenki által ismert Öreg-tó mellett érdemes felkeresni a város keleti felén fekvő romantikus Cseke-tavat, és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot.

Az Angolpark története és építményei

Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Esterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette. Az angolkertek az 1700-as évek közepén jöttek divatba. A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak. Közöttük leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt. Érdekesség, hogy Tatán ültették hazánkban először szomorú fűzeket. Ez a Kínából származó szép növény a romantika korának jellegzetes kerti dísze, később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett. A kert kialakításának kedvezett az itteni források feltörő vize és a Cseke-tó, nem véletlen, hogy elsősorban vízkedvelő növényeket ültettek ide.

Műromok

Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. Az 1801-ben emelt építményhez egy kis ívelt kőhídon át juthatunk, a műromok igazi romok felhasználásával épültek, többek közt a közeli vértesszentkereszti román kori apátság tucatnyi oszlop- és pillérkötegei, valamint domborműves római sírkövek is beépítésre kerültek. A hajdani, közelben fakadó karsztforrások patakja a műromokon folyt keresztül. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen.

 

Tata, Kálvária-domb

Kálvária, kápolna, kilátó egy csodaszép dombon

Tata egyik legérdekesebb látnivalója a város délnyugati részén magasodó kopár Kálvária-domb. A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a bájos, fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a fantasztikus panorámájú kilátótorony. Ráadáskánt a domb tövében találjuk a Szabadtéri Geológiai Múzeumot is.

Kálvária

A rendkívül látványos, harmonikusan a tájba helyezett barokk Kálvária-szoborcsoportot Schweiger Antal faragta 1770 körül. Sajnos az idő vasfoga meglátszik már a szobrokon, a fejek az egyik lator kivételével hiányoznak már, de a Golgota így is abszolút lenyűgöző.

A kápolnát az itt álló XIV. századi, gótikus Szent János-templom részbeni elbontásával és apszisának felhasználásával – Fellner Jakab tervei alapján – 1755-ben építették. A barokk és rokokó stílusjegyeket egyaránt magán viselő épület mennyezetét barokk freskó díszíti.

 

Pákozdi Ingókövek

 

A Velencei-hegység legérdekesebb látnivalója, a Pákozdi ingókövek varázslatos birodalma, a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról egy rövid, könnyű körtúra keretében látogatható. Legjellegzetesebb sziklaformációi, a híres Kocka, mely tényleg úgy tűnik, mintha bárki el tudná mozdítani évezredes helyzetéből, a legmagasabb ponton lévő Pogány-kő fantasztikus körpanorámájával és cirill betűs graffitijével, és a legimpozánsabb mind közül a hatalmas Pandúr-kő.

A túra hossza: 7,2 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 140 m fel, ugyanannyi le.

 

 

Pákozdi-Sukorói Arborétum és Vadaspark

 

januártól 2-től március 14-ig tartó időszakban:

naponta: 10.00 – 16.00

március 15-től május 31-ig tartó időszakban:

naponta. 9.00 – 18.00

június 1-től szeptember 1-ig tartó időszakban:

naponta: 9.00 – 19.00

szeptember 2-től október 13-ig tartó időszakban:

naponta: 9.00 – 18.00

október 14-től december 31-ig tartó időszakban:

naponta: 10.00  – 16.00

 

 

Velencei-tó kerékpárút

A paraméterek

A Velencei-tó körül végig kijelölt, kényelmes kerékpárút van, a teljes táv 33 kilométer. Mivel nincsenek nagyobb emelkedők, nem kell hozzá különösebb edzettség, akár családdal is neki lehet vágni, 4 óra alatt kényelmesen le lehet tekerni az egészet. Az út mellett több ivókút is van, árnyékos szakaszból is akad bőven.

Utazás vonattal

Ha Budapestről Gárdonyba, és nincs autód (vagy nincs rajta kerékpárszállító), a legegyszerűbb, ha a vonatot választod. A Déli Pályaudvarról 42 perc a menetidő, a kerékpárszállításért külön kell fizetni, de nem sokat, irányonként 235 forintot. Egy teljes áru jegy 930 forint, szintén irányonként.

Az elindulás

A legegyszerűbb, ha Velencéről indítod a kört és az az óramutató járásával ellentétes irányban haladsz. Az állomás felől indulva azonnal a Velencei-tó irányába visz majd az út, az aluljáróban kerékpárral is tudsz haladni.

Ha kisebb gyerekkel mész vagy nem szeretnéd körbebiciklizni az egész tavat, akkor indulhatsz Dinnyésről is, és az óramutató járásával ellentétesen haladva eltekerhetsz Velencéig (ez nagyjából 12 kilométer), ahol fel tudsz szállni a vonatra.

Kis kitérő

Érdemes tenni egy kisebb kitérőt a Szúnyog-sziget, a Pákozdi Arborétum és a Katonai Emlékpark felé, ami mindössze 4 km oda-vissza A kerékpárúton egyenesen haladva először a Katonai Emlékparkhoz érkezel, ahonnan gyalogosan tudod bejárni a területet. A továbbhaladást felfestés mutatja a Szúnyog-sziget felé, ahol a pákozdi hajóállomás és egy csárda is megtalálható, ahol fantasztikus ételekkel várnak minket.

Nagyobb kitérők

Ha jobban fel szeretnéd fedezni a környéket, nagyobb kitérők közül is választhatsz:

  • Bence-hegy: 7 km oda-vissza. Jobbra fordulva a dombok felé, néhány száz métert felfelé tekerve található egy kerékpárüzlet és szerviz. Az üzlet felett halad el a főút, ahol jobbra kell fordulni Budapest irányába, majd nem sokkal utána a temető mellett balra áthaladva az autópálya fölött. Ezt követően a Panoráma útra fordulj, ami meredeken felvisz a Bence-hegyre. Már útközben is nagyszerű kilátás nyílik a Velencei-tóra, de fentről még szebb.
  • Pákozdi ingókövek: 8 km oda-vissza. Jelzett mountain bike útvonalon érheted el el az ingóköveket, de vigyázz, mert a kitérő meredek úton halad és csak az első szakasza aszfaltozott.
  • Seregélyes: 21 km oda-vissza. Egy hosszabb kitérőt téve, Dinnyésen áthaladva sík úton közelítheted meg a hangulatos Seregélyest.
  • Gárdonyi Géza sétány: 7 km oda-vissza. Gárdony központjában jobbra fordulva, a vasutat keresztezve érheted el a Gárdonyi Géza sétányt, ahol kerékpárúton tekintheted meg a legfontosabb nevezetességeket és tekerhetsz el a termálfürdőig.
  • Pusztaszabolcs: 24 km oda-vissza. Aki Velencére visszaérve még érez magában elég erőt, az tehet egy hosszabb kitérőt Pusztaszabolcs irányába. Nyílegyenes úton.
  • 33 kilométernyi biciklizéssel, közepes tempóban nagyjából 1800 kalóriát égethetsz el a Velencei-tó körül.

 

Zebrabringa kerékpárkölcsönző és Fagyizó Gárdony Velencei-tó

Cím: Gárdony, 2483, Szabadság út 42-44, 2483

Nyitva tartás:  H-V-ig 09:00–19:00

Telefonszám: (20) 248 9927

Az Aldival szemben található meg a kölcsönző.

Kedves, barátságos kiszolgálás.

Finom fagyi és a gyerekeknek trambulin van kihelyezve.

Van nyilvános mosdó.

weboldal:  www.zebrabringa.hu

 

Tekerbringa Kerékpárkölcsönző

Kerékpárkölcsönzés, Gárdony

Cím: Gárdony, Keszeg u. 85, 2483

Nyitva tartás: 8-21ig

Telefonszám: (20) 975 5036             

 weboldal:  www.tekerbringa.hu

 

Hajózás

Agárd 2484

Hungary

47° 11′ 55.9212″ N, 18° 35′ 55.3416″ E

Telefon: 

22/271-283

A megadott linken minden megtalálható, árak, menetrend stb.

Honlapcím: https://velenceitohajozas.hu/

Non-profit Társaságunk három motoros hajóval rendelkezik:
– Gárdony hajó, amelyen 50 utas utazhat egyszerre
– Agárd hajó, amelyen 40 utas utazhat egyszerre
– Nadap hajó, amelyen 100 utas utazhat egyszerre.

Az elmúlt évek során mindhárom hajónk teljes felújításon esett át. A belső felújításoknál elsődleges szempontként utasaink kényelmét tartottuk szem előtt, modernizáltuk a hajók belső berendezéseit. Lecseréltük a hajók elavult, régi motorjait, az újak pedig a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.
Hajóink felújításával együtt bővítettük menetrendünket, új járatokat indítottunk. Új szolgáltatásokat is ajánlunk utasainknak, a bérelt hajójáratainkhoz igény szerint idegenvezetést, távcsöveket, mikroszkópokat, DVD lejátszót, laptopot projektort, 220V-os aggregátort biztosítunk, legnagyobb hajónkon, a Nadapon kiépítettük a 220V-os rendszert.